2 december 2015

Schrijven is lezen: Gebr.


Soms lees je een boek en denk je, zo wil ik ook schrijven. Gebr. van Ted van Lieshout is er zo eentje. Het is het verhaal van twee broers. Broers die moeten aanvaarden dat ze allebei homoseksueel zijn. Broers die afscheid moeten nemen van elkaar. Ted van Lieshout vertelt het verhaal poëtisch en gevoelig, maar tegelijk ook rauw en ironisch.
Lucas en Marius heten de broers. Ze zijn vijftien en veertien jaar oud. Marius sterft aan een onbekende ziekte die met onbedaarlijk beven gepaard gaat. Lucas en zijn ouders proberen elk op hun manier met dat verlies om te gaan. Na een half jaar wil hun moeder afscheid nemen door alle spullen van Marius te verbranden. Lucas wil kost wat kost het dagboek van Marius redden door er zelf in te schrijven.
Het boek bestaat uit de 'brief' die Lucas in het dagboek aan zijn broer schrijft en de dagboekfragmenten van Marius. Zo ontstaat er een mooi gesprek tussen de twee broers. Langzaam wordt duidelijk dat beide broers van jongens houden. En dat ze daar elk op hun eigen manier mee omgaan. Marius aanvaardt zijn homoseksualiteit veel sneller en loopt zonder complexen zijn gevoel achterna. Lucas probeert zijn geaardheid kost wat kost te verbergen. Ook voor zijn broer.
Zijn ziekte aanvaardt Marius niet. Hij voelt zich onbegrepen en kan maar moeilijk verdragen dat hij zich steeds moeilijker kan uitdrukken. Het afscheid van de twee broers in een psychiatrisch ziekenhuis is schrijnend. Er blijft zoveel ongezegd. Door te schrijven in zijn dagboek, komt Lucas uiteindelijk dichter bij zijn broer dan ooit.
Het boek gaat over homoseksualiteit en afscheid, maar tegelijk over zoveel meer. Over een moeder die hard lijkt, maar meer begrijpt dan haar zonen denken. Over geheimen, onverschillige artsen en jongensdromen. 
De structuur van het verhaal, het dagboekgesprek, lijkt een beetje gekunsteld, maar staat volledig in het teken van het verhaal. Het klopt. Je krijgt het gevoel dat je wordt toegelaten in de binnenwereld van de twee broers. Je kruipt helemaal in de huid van Lucas.
Gebr. is het deels autobiografisch verhaal van Ted van Lieshout over het verlies van zijn broer. Het probeert een antwoord te geven op de vraag of je nog een broer bent, als je jongere broertje er niet meer is. Het is een boek voor jongeren vanaf 14 jaar, maar ook ik heb er bladzijde na bladzijde van genoten. Een pareltje.


Follow my blog with Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...