1 augustus 2016

Kunst kijken en poëzie proeven: kinderen verplicht


Watou. Al jaren denk ik: daar moet ik naartoe. Maar al jaren is de weg te lang en de zomer te kort. Dit jaar niet. Het is dan ook nu of nooit. Misschien. Omdat de organisatie van het Kunstenfestival zijn subsidies kwijt is, wordt dit wellicht de laatste kunstige zomer in Watou.
Het is de lange rit meer dan waard. Het thema van deze editie 'Over de kracht van mededogen' is voelbaar op alle locaties van het kunstparcours. Ook voor de meisjes. Zij wandelen door Watou met Miep. Een heel speciaal meisje van de hand van illustrator Kristof Devos.

Miep kijkt vaak met een andere blik naar de dingen. Ze zal ook jou helpen om een beetje anders te kijken. Naar jezelf en naar haar, maar ook naar de kunstwerken die je zal zien.
Gewapend met een plannetje en het boekje van Miep doorzoeken groot en klein meisje alle hoeken en kantjes van Watou. Soms worden ze stil, soms moeten ze lachen en soms heel diep nadenken. Af en toe zijn ze een beetje bang.
Vooral groot meisje laat de sfeer van Watou diep doordringen. Ze begrijpt wat ze begrijpt. De rest voelt ze. En ze schrijft een mooie brief naar de maan. In opdracht van Miep natuurlijk.


Voor klein meisje kan het niet snel genoeg gaan en wandelen is saai. Dat spreekt vanzelf. Maar in de Tuin der zinnen geniet ze zichtbaar. Van de luisterhoorn met poëzie op kindermaat en van de magische gedichten die je alleen tevoorschijn kan toveren met een gieter.Ik kijk naar Watou door de ogen van mijn meisjes en geniet. Van de kunst, de rust en de zon. Ik drink de woorden van onder andere Joke van Leeuwen, Stefan Hertmans, Peter Verhelst, Wislawa Szymborska en Gerrit Kouwenaar. Verzamel indrukken die nog lang zullen nazinderen.


Miep leidt ons uiteindelijk naar de Schat van vlieg én naar een ijsje. Dat hebben we wel verdiend.
Je kan nog op wandel in Watou tot en met 4 september. Zeker doen! En neem kinderen mee. Hun open blik maakt het Kunstenfestival nog mooier.
Follow my blog with Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...