26 juli 2016

In drie stappen van foto naar verhaal


Eerder schreef ik al over Vijf manieren om ideeën te bedenken. Eén van de tips die ik toen meegaf, waren schrijfstarters: korte zinnen of ideeën die je kunnen inspireren tot een verhaal. Ook foto's kunnen ideale schrijfstarters zijn. Elke foto vertelt immers een verhaal. Het moet alleen nog geschreven worden.
Zo ga je aan de slag:
  1. Kies zonder nadenken een foto die je aanspreekt. Neem geen foto waarvoor je onmiddellijk al een verhaal in je hoofd hebt. Wanneer je vooruit gaat plannen, is het resultaat van je schrijfoefening minder verrassend en intuïtief. Op Pinterest verzamelde ik enkele foto's die mij raken. Neem gerust een kijkje en laat je inspireren. Op Schrijven Online verschijnt iedere week een foto-schrijfopdracht. Ook daar kan je gebruik van maken. Het leukste verhaal maakt trouwens iedere keer kans op een prijs. Je kan je ook helemaal laten verrassen en aan de slag gaan met de foto die deze beeldengenerator voor je uitkiest.
  2. Schrijf naar aanleiding van de foto vijftien minuten zonder stoppen. Wat je schrijft, hoeft nog geen verhaal te zijn. Schrijf gewoon alles op wat de foto bij je losmaakt. Val je stil? Kijk dan nog eens goed naar de foto en kies een nieuwe invalshoek. 
  3. Kies een fragment of zin uit punt twee als startpunt voor je verhaal. Je uiteindelijke verhaal hoeft de foto niet verklaren. Zolang je maar voelt dat de foto de inspiratie voor je verhaal vormde. 
TIPS
  • Maak je geen zorgen dat je verhaal niet dicht genoeg bij de foto blijft. De bedoeling is immers vooral om nieuwe ideeën te genereren. Ideeën die anders misschien wel nooit bij jou waren opgekomen. 
  • Je kan ook met meer dan één foto werken: gebruik dan een foto zonder mensen om de setting van je verhaal te bepalen en een foto mét mensen als inspiratie voor je personage(s). 
  • Wanneer je aan het schrijven bent, kan je muziek opzetten die volgens jou bij de foto past. Zo raak je helemaal in de juiste sfeer voor je verhaal. 
Veel schrijfplezier! Ga je aan de slag met deze oefening? Deel dan gerust het resultaat.Follow my blog with Bloglovin

Foto: gevonden bij poetryforkidsjoy.blogspot.com op Pinterest
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...