12 september 2016

Krabbelen: 7 manieren om te blijven schrijven

Zeven tips om te blijven schrijven
 
Op Pinterest heb ik een mapje 'Krabbelen'. Het is een bonte verzameling schrijftips. Dingen waarvan ik denk: 'Interessant, moet ik later eens lezen.' Maar je raadt het al, later komt nooit. De oplossing is gelukkig niet ver weg. Ze ligt zelfs hier, op mijn blog. In een nieuwe reeks waarin ik af een toe één van mijn 'pins' onder de loep neem. Easy!

Deze keer eentje met tips om te blijven schrijven (ook als het niet goed lukt): Seven writing hacks van The write practice.

#1 Stel doelen: Natuurlijk schrijf je niet gewoon 'Schrijf een boek' op je to do-lijstje. Bedenk een realistisch schrijfdoel, zoals bijvoorbeeld 1.000 woorden per dag.
Moet lukken, alleen zijn er tegenwoordig dagen dat ik nog geen tien minuutjes tijd voor mezelf heb. Zoals de rest van deze week bijvoorbeeld. Een week met twee oudercontacten, een avondles en een doktersafspraak. Goed gevuld, dus.

#2 Prioriteiten: Beslis wat belangrijk is om eerst te doen. En nee, dat is hoogstwaarschijnlijk niet die schattige kattenfoto op Instagram posten.

Moeilijker, ik laat me makkelijke afleiden door alles wat er op social media gebeurt. Ik denk dat ik gewoon moet schrijven zonder wifi. Korte pijn. 

#3 Denk aan je doel: Als je helemaal vastzit en schrijven lijkt plots het vreselijkste dat je ooit gedaan hebt, denk dan aan je uiteindelijke doel. Dat boek met jouw naam op bijvoorbeeld.

Ja, ik geef toe, die droom is er. Meestal maak ik mezelf wijs dat ik niet iemand ben die dat kan: een boek schrijven. Maar zo lukt het natuurlijk nooit. Dus vanaf vandaag zeg ik elke dag tegen mezelf in de spiegel: 'Hé, jij daar, ooit schrijf jij een boek!'

#4 Zet je koptelefoon op: kies een soundtrack voor je vehaal en luister steeds naar dezelfde muziek om in de juiste schrijfstemming te komen.

Hmmm, niet echt iets voor mij. Ik schrijf het liefst in stilte. Zonder enige afleiding. Maar misschien moet ik het eens een kans geven. 

#5 Beloon jezelf: deel je doel voor de dag in stukken en beloon jezelf na elk afgewerkt stukje. Met een hapje, een beetje frisse lucht, een dutje, ...

Jaaaa, beloningen, dat is wel helemaal iets voor mij. Naar een doel toewerken wordt écht makkelijker als er iets tegenover staat. Op dat vlak ben ik net als mijn meisjes, vrees ik. 

#6 Onthoud dat je maar een mens bent: er zullen dagen zijn dat het niet lukt. Dagen waarop je niet het geplande aantal woorden op papier krijgt. Geef jezelf dan de toestemming om te falen. Zoals elk mens weleens doet.

Een lastige. Bij mij is het altijd het één of het ander. Ofwel heb ik een fase waarin ik perfect wil zijn en mezelf geen millimetertje ruimte laat om fouten te maken. Ofwel ben ik aan het slabakken en ben ik te lief voor mezelf (en word ik L.U.I).

#7 Blijf weg van social media: het is niet alleen de grootste afleiding die er is, je moet ook met je beide voeten in het echte leven staan. Ver weg van je computer. Hoe meer je leeft, hoe meer je schrijft.

Leven? Dat is geen probleem. Tussen de bedrijven door ook schrijven ... dat is wat anders.

Ik ga zeker eens aan de slag met tip 4. De rest lijkt me allemaal een beetje evident, toch? Met welke tip(s) kan jij aan de slag?Follow my blog with Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...